Herstel en restauratie van terrazzovloeren

Na jaren gebruik is het mogelijk weer een glanzend oppervlak te bereiken door de vloer te laten polijsten of schuren, kristalliseren of door een glansproduct aan te brengen.

Herstel van haarscheuren

Scheurtjes kunnen gerepareerd worden, echter zal dit niet onzichtbaar kunnen gebeuren. Soms kan het middel erger zijn dan de kwaal en is overleg vooraf aan te raden.

Schadeherstel

Schade die is ontstaan door bijv. het verleggen van een leiding, lekkage of scheuren zijn vaak zelfs na jaren nog mogelijk te herstellen. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met structuur- en kleurverschillen die kunnen ontstaan. Dit zelfs als de originele receptuur van het terrazzo nog bekend is.

Specialistenwerk

Herstellen van terrazzo- (granito) vloeren is in de meeste gevallen de moeite waard. Het is specialistenwerk en moet vakkundig gebeuren.

Wat is te herstellen

Te herstellen zijn: ontbrekende stukken sanitairplint (opstaande rand met holle hoek), scheuren, gaatjes en ontbrekende delen. Ook is het mogelijk donkere randen aan te passen bij verbouw of andere ruimtelijke indelingen te wijzigen.

Herstel van scheuren

We kennen twee type scheuren: "haarscheuren" en "constructiescheuren". Haarscheuren kunnen ontstaan tijdens het verhardingsproces. Cement heeft de slechte eigenschap dat het tijdens dit proces krimpt. Deze haarscheuren zijn meestal waarneembaar als dunne potloodstreepjes en hebben geen gevolgen voor de waterdichtheid en kwaliteit. Scheuren groter dan ± 0,5mm zijn meestal ontstaan door constructie fouten of door verzakking en zetting van een bouwwerk. Deze scheuren worden vakkundig- uitgezaagd en gevuld. Waarbij moet worden opgemerkt dat de gebruikte materialen natuurproducten zijn en niet altijd meer leverbaar in dezelfde kleur.

Verontreinigingen

Bruine of vlekkerige vloeroppervlaktes zijn soms na het slijpen van blijvende aard. Het eindresultaat hangt af van de soort verontreiniging en de penetratie daarvan in de vloer.

Lijmresten

Linoleum/Marmoleum en Tapijt zijn meestal geplakt met een elastische lijmsoort. Deze lijmresten moeten voor het slijpen worden verwijderd met een scherp schraapmes. Ga niet steken of hakken in de vloer, hierbij kan het oppervlak onherstelbaar worden beschadigd. Een terrazzovloer waarop colofinyl tegels (60e jaren) zijn geplakt is niet meer te herstellen. Deze zijn namelijk met bitumenlijm geplakt. Verf kan eenvoudig worden verwijderd met verf- afbijt. Ga niet experimenteren met kalk verwijderaars of iets dergelijks. Oplosmiddelen kunnen met de verontreiniging de vloer intrekken. Neem bij twijfel altijd even contact op met een Terrazzovakman.

Tegels

In oudere woningen ligt in veel gevallen onder een tegelvloer een Terrazzovloer. De tegels kunt u meestal makkelijk verwijderen met behulp van een scherpe platte beitel horizontaal te plaatsen tussen onderkant tegel en terrazzovloer en vervolgens deze als wig tussen de tegel en terrazzovloer te slaan. De overtollige lijmresten met een scherp schraapmes verwijderen. De tegels zijn soms gelegd in een mortel bestaande uit zand en cement. Hierbij volgt u dezelfde procedure.

Slijpen

Terrazzovloeren slijpen gebeurt met speciale machines waaronder slijp en diamantsegmenten worden bevestigd. Hiermee wordt met toevoeging van water in fases geschuurd/geslepen beginnend met korrel 36 en dit achtereenvolgens oplopend in korrelfijnheid. Tijdens het slijpen ontstaan kleine gaatjes (opgesloten luchtbelletjes) die tussentijds met snel cement (snel verhardende cement) worden gevuld (spachtelen) daarna wordt verder geslepen tot het gewenste resultaat is verkregen. Om kleurverschillen te voorkomen moet een plaatselijk herstelde vloer in zijn geheel worden geslepen.

Voor meer informatie over herstel van terrazzo klik HIER