Reinigen

Geprefabriceerde Terrazzo is vaak behandeld met beschermings- en/of impregneermiddelen. Afhankelijk van het gebruikte middel zal het terrazzobedrijf moeten aangeven welk reinigingsmiddel er gebruikt dient te worden. Regelmatig onderhoud is aan te bevelen. Op het reinigingsmiddel is er meestal een gebruiksaanwijzing aan te treffen. Inwrijven en uitwrijven met een niet pluizende doek volstaat meestal. Het normale onderhoud, bijvoorbeeld na de afwas, kan met een vochtige doek gedrenkt in een "schoon" afwassopje.

Onderhoud Terrazzo

Onderstaande onderhoudsadviezen zijn in algemene zin van toepassing op Terrazzo. Het terrazzobedrijf kan hiervan afwijken.

Terrazzovloeren

Een pas geslepen terrazzovloer droogt grijsachtig op, dit is vooral zichtbaar bij een vloer met een donkere tint. Na regelmatig goed schrobben met Ph-neutrale reinigingsmaterialen verdwijnt geleidelijk de grijssluier en zal de vloer een heldere uitstraling krijgen. Hierna volgt het normale onderhoud met groene zeep op basis van lijnolie.

Vloeibare groene zeep

Vloeibare groene zeep op basis van lijnolie zal met de kalk uit het cement kalkzouten vormen. Daardoor wordt het vloeroppervlak minder poreus en zal er reeds na korte tijd een zwakke glans ontstaan. Terrazzo is na herhaalde wassingen met zeepwater gemakkelijker schoon te houden.

Boenwas/lijnolie

Boenwas schaadt terrazzo niet, doch kan aanleiding geven tot gevaarlijke gladheid wat natuurlijk vooral bij vloeren en trappen belangrijk is. Behandeling met gekookte lijnolie maakt licht en grijs gespikkelde terrazzovloeren donker en vlekkerig. Gekleurde en donkere terrazzovloeren die ongeveer een jaar lang met zeepwater zijn gereinigd, worden mooier en krijgen een diepere glans door ruwe lijnolie. Na enige behandelingen met lijnolie kan men de vloeren weer schoonmaken met water, en eventueel met zeepwater. De zeep kan geen kalkzeep meer vormen.

Voor meer informatie over vloeronderhoud klik HIER